Talk to the Miller

talktothemiller-fullb.gif

Een aantal jaren geleden was ik op zoek naar een domeinnaam.
De domeinnaam moest aansluiten bij het het credo dat ik mezelf
had opgelegd bij het uitoefenen van mijn marketing en internet
adviesbureau. Maar ga er maar aan staan. Welke domeinnaam
past bij: ” Aan mij de eer als ik continu leer, anticipeer, participeer, reageer en evolueer”.

Alle mogelijke samentrekkingen van beginletters, latijnse vertalingen
waren de revue al gepasseerd. Terwijl ik over de te kiezen domeinnaam
nadacht keek ik uit het raam van mijn kantoor. Een helder ondergaande
winterzon tekende midden in de polder een prachtig silhouet van papiermolen
de Schoolmeester. RedMill was geboren.

Maar hoe past die naam dan bij dat credo?
Van kind af aan hebben molens voor mij gestaan voor noeste arbeid. De enorme wieken die de raderen aanstuurden van een diversiteit aan processen. Van het droog pompen van polders, stampen van olie, malen van alles wat fijn moest zijn om te verwerken in verf, brood, mosterd, het zagen van hout en produceren van papier. Windmolens waren de voorgangers in de industriele revolutie.

Bij iedere molen hoort een molenaar. Molenaars zijn altijd aanwezig. Alert en scherp Ze zijn ze zich continu bewust van wat zich binnen maar ook buiten de molen afspeelt. Knoop je een gesprek aan met de molenaar dan zijn ze van alle markten thuis. Ze snappen handel en industrie, weten exact waar ze staan in de bedrijfskolom en waar ze afhankelijk van zijn.

Ooit werd de zaanstreek bevolkt door duizenden molens. Voor elk soort klus de juiste molen. Molenaars combineerden gevoel voor natuur en techniek tot concrete diensten en producten. De logica van een molenaar vinden we nog steeds terug in onze taal.” Wie het eerst komt, die het eerst maalt”, “Dat is koren op zijn molen”, “Iets hangt als een molensteen om je nek”, “Tegen windmolens vechten”, “Een klap van de molen hebben gekregen”. Maar molenaars zijn niet gek, verre van dat!

Met het verdringen van de windmolen lijken ook de molenaars verdrongen maar niets is minder waar. Windmolens winnen snel weer terrein via een geslaagde comeback. De huidige molenaar bestuurt per computer en netwerk meerdere molens op afstand. deze molens anticiperen op de minuut nauwkeurig op het doorgeseinde weerprofiel en reageren direct door het kleinste zuchtje wind op efficiente wijze om te zetten in handel, electriciteit.

Als er iemand is die altijd weer anticipeerde, snel leerde, alert reageerde en participeerde en door de eeuwen heen ook evolueerd dan is het de molenaar geweest.

Voor een goed gesprek met visie en creativiteit: Talk to the miller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image